verbouwen? waar begin ik?

Gepubliceerd op 29 augustus 2022 om 22:39

Eindelijk je droomhuis gevonden en moet er nog het één en ander verbouwd gaan worden?

Nu begint het….het is je droomhuis, althans dat moet het worden. Het is niet direct helemaal het huis zoals jij het graag als jou huis wil ervaren, maar er moet nog het een en ander aan gebeuren. Hoe pak je dat aan en waar begin je? Het begint met een goed doordacht plan. Wat wil je precies met het huis, wat vind je belangrijk? Voor iedereen is de invulling van de ruimte en sfeer weer anders.  Hoe maak je het nu helemaal jou huis of die van je gezin? Wil je nog één en ander aan je huis gaan verbouwen of is het alleen wat kleuraanpassing? Een Interieurontwerper of interieurstylist kan je hier goed bij helpen om je uiteindelijke droomhuis te creëren.

Zoals gezegd begin je met een wensenlijst en een overzicht wat je belangrijk vind voor je droomhuis. Wie wonen er en wat vind iedereen belangrijk. Wat doet iedereen in het huis, moet er vanuit huis gewerkt worden, wordt er veel samen gegeten, is duurzaamheid een belangrijk item, hoe ziet de samenstelling van de bewoners er naar verwachting over 5 of 10 jaar eruit? Dit zijn slechts een paar voorbeelden waar goed over nagedacht moet worden alvorens er bijvoorbeeld verbouwd gaat worden. Pas als je alles goed in kaart hebt gebracht kun je kijken naar een indelingsplan van de ruimte of de woning.

Een indelingsplan bestaat veelal uit een plattegrond van de ruimte of woning op schaal. Hierin kun je dan kijken hoe je de ruimte het beste kan indelen, zodat alles wat er in de ruimte moet plaatvinden ook gaat passen. Zodra je weet hoe je de woning of de ruimte wil invullen, ga je kijken in welke vorm je dit wil gaan gieten. Welke stijl wil je in de woning of ruimte terug laten komen. Welke kleuren wil je toepassen, wil je juist alles heel licht en wit of juist heel kleurrijk of rustige warme tinten. Houd je van een landelijke stijl, van strak en modern, klassiek of misschien meer Scandinavisch? Dit kan ook afhankelijk zijn van het soort woning. Is het een eenvoudige nieuwbouwwoning, een schuurwoning, een oude boerderij of bijvoorbeeld een karakteristiek pand. Dit zijn ook belangrijke items met betrekking tot de invulling van je woning. Soms komen bepaalde items/details van de woning heel mooi tot hun recht als dit ook op de een of andere manier weer terug te vinden is binnen in de woning/ruimte.

Niet te vergeten bij een verbouwing zijn bijvoorbeeld plaatsen waar stopcontacten of aansluitpunten voor verlichting moeten komen. Dit zijn belangrijke overwegingen, aangezien je hier bij een verbouwing van tevoren allemaal rekening mee kan houden. Het zou toch jammer zijn als je net alles klaar hebt en je verlichtingspunt in het plafond komt niet helemaal mooi uit met de plaats waar je die mooie lamp boven je eettafel wil hangen of je hebt je kabels van je wandlamp in het zicht, terwijl dit van tevoren weggewerkt had kunnen worden. Allemaal dingen waar je met een goed doordacht interieurplan al voor de verbouwing rekening mee kan houden.

Het is dan ook verstandig om niet zomaar ergens te beginnen, maar eerst een goed plan op te zetten, al dan niet met behulp van een interieurprofessional.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.